Pesuaineet kuormittavat vesistöjä

Veneen siivouksessa, astioiden pesussa ja henkilökohtaisissa pesuaineissa on syytä kiinnittää huomiota aineiden ympäristövaikutuksiin ja siihen, mihin harmaat vedet päätyvät.

Vesistöjä kuormittavat ravinteiden lisäksi monet haitalliset aineet, kuten kuluttajien pesuaineet. Pesuaineet koostuvat monista kemikaaleista, joista osa on ympäristölle haitallisia. 

Kemikaalien yhteisvaikutuksia ei useinkaan tunneta ja juuri yhteisvaikutusten epäillään olevan syy moniin kemikaalien haitallisiin vaikutuksiin.

Vesistöihin jouduttuaan osa pesuaineiden yhdisteistä voi olla eliöille akuutisti myrkyllisiä tai häiritä niiden elintoimintoja ja lisääntymistä. Osa yhdisteistä saattaa myös kertyä eliöiden kudoksiin, jolloin myös ihminen voi altistua näille aineille ravinnon välityksellä.

Erityisesti suojaisat sisälahdet, joissa vesi vaihtuu hitaasti, kärsivät harmaiden vesien päästämisestä suodattamattomana veteen. Veneillessä syntyvän harmaan veden kerääminen omaan säiliöönsä tai septitankkiin on suositeltavaa.
tiskiaine


Astioiden pesu

Älä tiskaa astioita koskaan suoraan meressä tai järvessä. Pese astiat maissa ja kaada pesuvesi maahan, jotta ravinteet ja haitalliset aineet suodattuvat maakerrosten läpi eivätkä mene suoraan veteen. 

Hyödynnä mahdollisuuksien mukaan maissa olevia astianpesupaikkoja. Käytä ympäristöystävällistä astianpesuainetta ja annostele sitä oikein. Astianpesuaineiden vaikuttavista aiheista tensidit ovat yleensä luonnossa nopeasti hajoavia, mutta vesieliöille myrkyllisiä.

Siivous

Pesu- ja puhdistusaineiden käyttö ei ole aina tarpeellista. Monen lian poistaa pelkkä vesi ja hankaus mikrokuituliinalla tai hankaavalla pesusienellä. Muista siivota usein, sillä pinttynyttä likaa on hankalampi poistaa.

Mikäli tarvitset pesuainetta, valitse vesillä liikkuessa mieluiten ympäristömerkitty (esim. pohjoismainen Joutsenmerkki), fosfaatiton pesuaine. Huomioi, että myös pesuaineiden hajusteet, väriaineet ja desinfiointiaineissa käytetyt kemikaalit ovat ympäristölle haitallisia. 

Aineita valitessa miedoin yleensä riittää. Vältä myös aineiden yliannostelua ja lue aina käyttöohje. Valitse myös mahdollisimman vähän pakattu tuote tai täyttöpakkaus.

Peseytyminen

Älä peseydy järvessä tai meressä saippuan tai shampoon kanssa. Vältä hajusteita sisältäviä ja antibakteerisia tuotteita. Älä käytä kosmetiikkaa, joka sisältää muovirakeita (mm. hammastahnat ja kuorintavoiteet).

Vaikka käyttäisi biohajoavia pesuaineita, suoraan vesistöissä ei siltikään pitäisi peseytyä. Biohajoava tarkoittaa, että pesuaine hajoaa ympäristössä, mutta se, kuinka kauan siinä kestää, vaihtelee pesuainemerkeittäin. Jos hajoamisaika on pitkä, aine ehtii aiheuttaa harmia vedenelävissä ennen hajoamistaan. Lisäksi joissakin aineissa biohajoamiseen tarvitaan maaperän bakteereita, joita ei ole vesistöissä. Useat pesuaineet sisältävät myös fosfaatteja, jotka aiheuttavat rehevöitymistä. 

On kuitenkin hyvä suosia fosfaatittomia ja biohajovia pesuaineita, koska tällöin niiden hajoaminen jossain vaiheessa varmistetaan, mutta veteen niitä ei pidä päästää.


Moni puhdistukseen erinomaisesti soveltuva tuote löytyy ruokakaapista:

  • Etikka on hyvä yleispuhdistusaine, joka soveltuu myös ikkunoiden pesuun.
  • Lattianpesuun sopii sekoitus 3 litraa vettä ja 1 dl viinietikkaa.
  • Suola tai ruokasooda tai palasokerinpala toimivat hankaavina pesuaineina.
  • Suolan ja etikan seos poistaa kalkkisaostumat.
  • Suolalla voi poistaa ruostetahroja. Liuota suolaa sitruunamehuun ja levitä tahralle. Anna vaikuttaa ja huuhtele hyvin
  • Suola poistaa myös punaviinitahrat.
  • Hanat ja muut teräspinnat saa kiiltämään sitruunalla.
  • Veneen puuosien kiillotus: 3 osaa oliiviöljyä, 1 osa viinietikkaa.


Katso vinkit tiskaukseen ja veneen siivoukseen vinkkivideostamme!