Puhdas pohja ilman maalia

Myrkkymaaleille on onneksi olemassa vaihtoehtoja, jotka säästävät luontoa eivätkä ole terveydelle haitallisia. Veneen pohjan voi pitää puhtaana kasvustosta mekaanisten menetelmien avulla.

Myrkyttömiä menetelmiä ovat muun muassa: 

 • veneen pesu käsin, painepesurilla tai venepesurissa esim. venepesu.fi
 • varrellisten lastojen, raappojen tai pesurullan käyttö, esim. Scrubbis
 • pohjaa suojaavien ja pohjaa harjaavien mattojen käyttö, esim. Seaboost 
 • veneen nosto. Venettä voi säilyttää maalla trailerin päällä tai sitä varten erikseen suunnitellulla pienvenetelakalla silloin kun vene ei ole käytössä.
 • markkinoilla on olemassa myös ultraäänilaitteistoja, jotka pitävät pohjan puhtaana lähettämänsä äänen ja sen aiheuttaman resonoinnin avulla. Esim. SonicShield, tiedustelut MarineMan

Moottoriveneille on olemassa enemmän vaihtoehtoja kuin purjeveneille. Purjeveneiden kölien vuoksi pohjaa suojaavat ja harjaavat matot eivät toistaiseksi ole toimivia ratkaisuja purjeveneille. 

Purjeveneissä toimiviksi todettuja ratkaisuja ovat varrelliset harjat ja lastat, ultraäänilaitteisto, nosto ja painepesu, sekä perinteinen käsinpesu vedessä.

Otamme mielellämme vastaan uusia ideoita ja hyväksi havaittuja ratkaisuja korvaamaan myrkkymaalien käyttöä. Jos sinulla on kokemuksia yllä mainituista menetelmistä, haluaisimme kuulla myös niistä. Voit lähettää sähköpostia osoitteeseen roope@pssry.fi.

Pohjan mekaanisia puhtaanapitomenetelmiä:

pohjan_mekaaninen_puhtaanapito_4menetelmää_ISO

Tekstarilla tieto merirokon kiinnittymisestä

Merirokon toukat on helppo irrottaa veneen pohjasta juuri niiden kiinnittymisen jälkeen heinä-elokuun vaihteessa. Toukkien kiinnittymistä voi itsekin havainnoida, mutta Pidä Saaristo Siistinä ry:llä on myös tarkoitusta varten suunniteltu Rocco-tekstiviestipalvelu Saaristomerellä veneileville jäsenilleen. 

Palvelun käyttäjät saavat puhelimeensa tekstiviestillä tiedon merirokon toukan kiinnittymisajankohdasta.

Merirokon kiinnittymistä voi seurata helposti itsekin käsin. Merirokon toukan tunnistaa pohjassa pienenä epätasaisuutena. Kun pohjaa tunnustelee säännöllisesti, huomaa merirokon toukan kiinnittymisen helposti.

Katso video merirokosta ja ympäristöystävällisistä menetelmistä pohjan puhtaanapitoon

Merirokko from Pidä Saaristo Siistinä ry on Vimeo.


Mikäli kuitenkin maalaat pohjan, huomioi nämä seikat:

 • Kiinnitä huomiota kuparipitoisuuteen maalia valitessasi. CHANGE-tutkimusprojekti (Changing antifouling practices for leisure boats in the Baltic Sea) todisti, että Itämerellä käytetään erityisesti kuparipitoisuudeltaan liian voimakkaita myrkkymaaleja. Korkea kuparipitoisuus ei tarkoita tehokkaampaa maalia, ja Itämeren alueella jo 4-prosenttinen kuparipitoisuus takaa saman lopputuloksen kuin markkinoiden myrkyllisin maali.
 • pohjamaalin väriä vaihtamalla huomaa paikkausmaalaustarpeen
 • pelkkä vesilinjan maalaus saattaa riittää joillakin alueilla
 • lue käyttöohjeet huolella ja suojaudu asianmukaisesti
 • maalin pitää antaa kuivua ohjeiden mukaan
 • antifounlingmaaleja ei tarvita järvialueilla ja Perämerellä


PSS ry:n Askeleet myrkyttömään veneilyyn: Katseet veneiden pohjiin (2017) -opas antaa konkreettisia työkaluja siihen, miten veneilijät, veneseurat, telakat ja kunnat voivat vähentää haitallisia ympäristövaikutuksia. 

Opas esittelee monia erilaisia vaihtoehtoja veneenpohjan pitämiseksi puhtaana ilman myrkkymaaleja. Uutena näkökulmana oppaasta löytyy myös lakityökaluja veneseuroille antifouling-problematiikan kohtaamiseen.

Lataa opas tästä.