Tee huoltotyöt oikein

Veneiden tarpeelliset huoltotyöt: pohjapesu, maalaus ja muut korjaustyöt sekä veneiden telakointi ja talvisäilytys kuormittavat ympäristöä. Veneilyn haitallisista ympäristövaikutuksista suuren osan muodostavat kunnostustöiden yhteydessä syntyvät vesistöihin ja muualle ympäristöön päätyvät vaaralliset aineet.

Näin peset veneen pohjan ympäristöä kuormittamatta

Veneilykauden päättyessä vene nostetaan ylös ja veneen pohja pestään. Useimmiten vesiä ei johdeta erilliseen puhdistusjärjestelmään, vaan ne joko imeytyvät maaperään, menevät asfaltoidulta kentältä viemäriin sellaisinaan tai päätyvät vesistöön.

Veneiden pesuvedet sisältävät yleensä kuitenkin suuria määriä antifouling-maalien kemikaaleja, esimerkiksi kuparia ja sinkkiä. Turussa vuosina 2014–2015 tehdyn selvityksen mukaan pesuvesistä löytyi myös paljon tinayhdisteitä, tinaa sekä lyijyä, eli aineita joita maaleissa ei enää saa käyttää, mutta joita historiallisen taakan vuoksi edelleen löytyy veneiden pohjista. Tämän vuoksi veneiden pohjia pestessä tulee kiinnittää erityistä huomiota siihen, miten pohjien pesu suoritetaan ja miten vedet käsitellään.

Pese mieluummin käsin kuin painepesurilla

Veneen pohjan syyspesun moni on tottunut suorittamaan kemikaaleilla ja painepesurilla. Painepesuri kuitenkin irrottaa helposti pohjasta suuria määriä eliönestomaaleja ympäristöön, jotka ovat haitallisia maaperälle ja vesistöille. Lisäksi veneen maalipinta kärsii, jolloin kevään huoltotyöt lisääntyvät.

Suosittelemme käyttämään pesun yhteydessä pientä vesimäärää sekä harjaa ja raappaa. Niillä kohdistat pesun vain tarpeellisin kohtiin. Kostea harjausjäte on helppo pyyhkiä pois rätillä, joka vähentää huuhtelun yhteydessä myrkkyjen valumisen ympäristöön. 

Työskentelyn ajaksi kannattaa maahan levittää pressu roiskeita keräämään. Mekaaninen puhdistus säästää myös veneilijää ja luontoa, kun myrkylliset puhdistuskemikaalit eivät pöllyä ilmassa. Mikäli kotisatamassasi on pesuvedet suodattava pohjapesupaikka, pese vene ehdottomasti siinä.

pohjapesupaikka
Ramstedtin telakalle Turun Hirvensaloon on rakennettu pesuvedet suodattava veneiden pesupaikka.

Siirry käyttämään myrkyttömiä menetelmiä veneen pohjan puhtaana pitoon

Mikäli et maalaa veneen pohjaa lainkaan, vaan käytät myrkyttömiä menetelmiä, voit pestä veneen huoletta myös painepesurilla tai käydä veneen pohjan harjapesurissa. Pohdi, tarvitsetko pohjan pesuun lainkaan pesuainetta, vai riittäisikö pelkkä vesi ja harja.

_MG_4768
Maalamatonta veneen pohjaa pestään pelkällä vedellä ja harjalla.

Vaarallisia jätteitä syntyy huoltotöiden yhteydessä

Veneiden huollon yhteydessä syntyy runsaasti vaarallista jätettä, kuten käytettyjä akkuja, jäteöljyä, liuottimia, jäähdytysnesteitä ja maaleja. Myöskään öljyisiä pilssivesiä ei saa päästä vesistöihin, vaan ne kuuluvat vaarallisten jätteiden keräykseen. Satamissa vaaralliset jätteet tulee kerätä ja säilyttää selkeästi erillään muista jätteistä. Lue lisää vaarallisista jätteistä täältä.