Roopen loki

Pidä Saaristo Siistinä ry:n blogissa keskustellaan vesistöjen ja ympäristön suojelusta, roskaantumisen ehkäisystä, veneilystä ja vesillä liikkumisesta.
2.5.2018 13.58

Tarvitseeko veneenpohjaa maalata?

Veneilykausi on juuri alkamassa ja veneiden huoltotyöt käynnissä. Moni veneilijä maalaa joka kevät veneensä pohjan eliönestomaaleilla eli kansanomaisemmin myrkkymaaleilla. Ei kannattaisi, sillä vaihtoehtoja löytyy.

Merirokko ja muu kasvusto pohjassa hidastavat veneen vauhtia ja lisäävät polttoaineenkulutusta. Myrkkymaalit pitävät pohjakasvuston poissa, mutta samalla vahingoittavat Itämeren herkkää eliöstöä sekä pilaavat maaperää.

Myrkkymaalit haitallisia ihmisille, vesieliöille ja maaperälle

Myrkkymaalit ovat nimensä mukaisesti myrkyllisiä. Nykyisissä myrkkymaaleissa tehoaineina käytettävät sinkki ja kupari ovat suurissa määrin ihmiselle vaarallisia, mutta jo pienissä pitoisuuksissa ne ovat haitallisia Itämeren eliöstölle ja erityisesti muutamalle avaineliölle ja sitä myöden myös koko Itämeren ekosysteemille.

Myrkkymaalit myös pilaavat venetelakoiden ja -satamien maaperää, mikäli maalijämiä ei käsitellä asianmukaisesti. Eliönestomaalien haittavaikutusten voimakkuutta kasvattaa entisestään se, että maalipäästöt ovat suurimmillaan keväällä, useiden vesieliöiden parhaimpaan lisääntymisaikaan, kun veneet lasketaan veteen uudessa maalissa. Huviveneet ovat myös satamissa paikallaan pitkiä aikoja, jolloin haitallinen pistevaikutus muodostuu erittäin suureksi.

Markkinoilla liian voimakkaita maaleja

PSS ry oli mukana vuonna 2017 päättyneessä moni- ja poikkitieteellinen CHANGE-tutkimusprojektissa. (Changing antifouling practices for leisure boats in the Baltic Sea) Tutkimuksissa kävi ilmi, että Itämerellä käytetään erityisesti kuparipitoisuudeltaan liian voimakkaita myrkkymaaleja.

Korkea kuparipitoisuus ei tarkoita tehokkaampaa maalia, ja Itämeren alueella jo 4-prosenttinen kuparipitoisuus takaa saman lopputuloksen kuin markkinoiden myrkyllisin maali. Mikäli veneilijä maalaa veneen pohjaansa, tulisi hänen kiinnittää huomiota kuparipitoisuuteen maalia valitessaan.

Näin saat puhtaan pohjan ilman myrkkymaaleja

Myrkkymaaleille on onneksi olemassa vaihtoehtoja, jotka säästävät luontoa eivätkä ole terveydelle haitallisia.

Veneen pohjan voi pitää puhtaana ilman myrkkymaaleja mekaanisten menetelmien avulla:

  • veneen pesu käsin, painepesurilla tai venepesurissa
  • varrellisten lastojen ja raappojen käyttö
  • pohjaa suojaavien ja pohjaa harjaavien mattojen käyttö
  • Venettä voi myös säilyttää maalla trailerin päällä tai sitä varten erikseen suunnitellulla pienvenetelakalla silloin kun vene ei ole käytössä.
  • Markkinoilla on olemassa myös ultraäänilaitteistoja, jotka pitävät pohjan puhtaana lähettämänsä äänen ja sen aiheuttaman resonoinnin avulla.

Moottoriveneille on olemassa enemmän vaihtoehtoja kuin purjeveneille. Purjeveneiden kölien vuoksi pohjaa suojaavat ja harjaavat matot eivät toistaiseksi ole toimivia ratkaisuja purjeveneille. Purjeveneissä toimiviksi todettuja ratkaisuja ovat varrelliset harjat ja lastat, ultraäänilaitteisto, nosto ja painepesu, sekä perinteinen käsinpesu vedessä.


Sisävesillä ei eliönestomaaleja tarvita lainkaan.


Myrkyttömästä veneilystä löydät runsaasti lisätietoa PSS ry:n Askeleet myrkyttömään veneilyyn -oppaasta.


_MG_4768
Veneenpohjapesu on edullinen ja ympäristöystävällinen keino pohjan puhtaana pitämiseen.


Tekstarilla tieto merirokon kiinnittymisestä – tiedät milloin veneen pohja pestä tai vene nostaa ylös

Merirokon toukat on helppo irrottaa veneen pohjasta juuri niiden kiinnittymisen jälkeen heinä-elokuun vaihteessa. Toukkien kiinnittymistä voi itsekin havainnoida, mutta Pidä Saaristo Siistinä ry:llä on myös tarkoitusta varten suunniteltu Rocco-niminen tekstiviestipalvelu Saaristomerellä veneileville jäsenilleen.

Palvelun käyttäjät saavat puhelimeensa tekstiviestillä tiedon merirokon toukan kiinnittymisajankohdasta. Mikäli et ole vielä jäsen voit liittyä täällä


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi

Ei kommentteja