Roopen loki

Pidä Saaristo Siistinä ry:n blogissa keskustellaan vesistöjen ja ympäristön suojelusta, roskaantumisen ehkäisystä, veneilystä ja vesillä liikkumisesta.
23.11.2017 12.14

Miehistöesittely: Ympäristökasvatusta munkinpaiston lomassa

Yrjö Silvennoinen on tarmoa täynnä oleva 77-vuotias leipuri, jonka käsissä syntyvät niin herkulliset leivonnaiset kuin puhtaat Pirkanmaan rannat. Vuodesta 2007 Yrjö on vastannut PSS ry:n Pirkanmaan toiminta-alueen ympäristöhuollosta ja -kasvatuksesta Hamina-aluksensa ja perheensä voimin.


Miten päädyit Pidä Saaristo Siistinä ry:n tiimiin?


Työkseni pyöritin vaimoni Tuulan kanssa leipomokahvilaa Satakunnassa. Parikymmentä vuotta sitten jäimme eläkkeelle, ja kahvila siirtyi uudelle yrittäjälle. Eläkkeellä halusin palata rakkaan harrastukseni eli veneilyn pariin, ja ensin veneilin Vammalan eli nykyisen Sastamalan alueen vesistöissä ja tein siellä vapaaehtoistyötä saaria siivoten.


Sitten muutimme vaimoni kanssa takaisin nuoruudenmaisemiimme Tampereelle. Tänne siirtymisen myötä lähdin mukaan PSS ry:n toimintaan vuonna 2007. Näiden kymmenen vuoden aikana vastuualue vesistönsuojelun parissa on vähitellen laajentunut. Nyt olenkin jo useamman vuoden toiminut yhdistyksen Pirkanmaan aluevastaavana.

_V6B5077 as Smart Object-1

Mistä erityisesti pidät työssäsi?


Olen kokenut työn yhdistyksen palveluksessa erittäin mielenkiintoisena, koska työn saa itse suunnitella. Työ on itsenäistä, mutta toisaalta hyvien verkostojen kautta olen löytänyt myös toimivia yhteistyökumppaneita. Yhdessä toimiminen on antoisaa ja virkistävää.


Tässä työssä voin myös tukea erityisesti lasten ja nuorten vastuullista liikkumista vesillä, joka on minulle tärkeää. Juniorit ovat aina tervetulleita laivalleni kansipojiksi ja käyn veneseurojen perheleireillä leipomassa ja kertomassa vesistöjensuojelusta.


Olen mukana myös Vapepassa eli Vapaaehtoisessa pelastuspalvelussa, ja työ vesillä tapahtuvan ympäristöhuollon parissa mahdollistaa myös sen, että voin olla Hamina alukseni kanssa helposti valmiudessa mahdollisiin etsintä- ja pelastustehtäviin.

_V6B5157 as Smart Object-1

Miten hyvin mielestäsi Pirkanmaalla yhdistyksen toiminta tunnetaan?


Pidä Saaristo Siistinä ry on mielestäni tunnettu sekä luotettava organisaatio, ja yhdistyksen nimissä tapahtuvaan vesiensuojelutyöhön on helppo saada toimijoita ja talkooväkeä mukaan. Arvostus yhdistystä kohtaan on vuosien varrella kasvanut sisävesillä. Olen parhaani mukaan pyrkinyt tekemään yhdistyksen toimintaa ja tavoitteita tunnetuksi esimerkiksi osallistumalla aktiivisesti veneseurojen toimintaan. Edustan myös PSS ry:tä ja Purjehdus- ja veneilyliittoa Pirkanmaan ELY-keskuksen vesistönsuojeluryhmässä.


Mitä normaaliin työpäivääsi kuuluu?


Työpäivääni kuuluu yleensä ajosuunnitelman teko. Ennen lähtöä mietin, mitä kohteita reitin varrella on ja suunnittelen, onko tarpeen käydä tarkistamassa kuivakäymälöiden kuntoa. Yleensä saarissa olevat mökkiläiset, veneseurat tai kyläyhdistykset ovat ottaneet yhteyttä ja toivoneet esimerkiksi romujen kuljetusapua. Yhteydenottojen perusteella sovin, milloin romut noudetaan. Talkooavun järjestäminen kuuluu usein päivän ohjelmaan.

_V6B5083 as Smart Object-1
polttopuu

Mikä auttaa sinua jaksamaan työssäsi?


Olen jaksanut tehdä työtä yhdistyksen parissa, koska palaute on ollut positiivista. Koen, että työtäni arvostetaan laajasti. Vuonna 2015 sain Pirkanmaan ELY-keskuksen ympäristöpalkinnon, kun he kokivat tekemäni ympäristösuojelutyön merkittävänä ja pitkäjännitteisenä. Taidan olla Hamina-aluksellani tuttu näky Näsijärvellä koko kesän aina pitkälle syksyyn, koska käytännössä asun veneessäni puolet vuodesta. Raitis ilma ja luonnonrauha ovat auttavat selättämään myös vaivanneet sairaudet. Nivelet eivät vaivaa ja ihokin tervehtyy veneillessä.


Mihin ympäristöasiaan toivoisit ihmisten kiinnittävän enemmän huomiota?


Olen havainnut vuosien varrella, että yleensä ottaen veneseuroihin kuuluvat veneilijät ovat ympäristöasioissa vastuullisia vesilläliikkujia, mutta yksittäiset oman tiensä kulkijat saattavat unohtaa vastuullisen toiminnan vesistöissä. Edelleen näyttää olevan sellaisia liikkujia, joiden jäljiltä saa kerätä tölkkejä, pulloja ja roskia. Muistetaan siis aina laittaa roskat niille tarkoitettuihin jätepisteisiin ja kierrättää!

Yrjö_Silvennoinen_instagram


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi

Ei kommentteja