Roopen loki

Pidä Saaristo Siistinä ry:n blogissa keskustellaan vesistöjen ja ympäristön suojelusta, roskaantumisen ehkäisystä, veneilystä ja vesillä liikkumisesta.
8.10.2017 11.50

Miehistöesittely: Okko Salon työmaana on Saaristomeri

Okko Salo on upouuden M/S Roopen päällikkö. Veneenrakentajaksikin kouluttautunut Okko viihtyy työssään, jossa parasta ovat uuden aluksen lisäksi oma vapaus ja alati kiehtova saaristo. Toiveena hänellä on kierrätyksen lisääminen Roope-palvelupisteissä entisestään.

Hei, Okko! Kuinka kauan olet ollut töissä Saaristomeren huoltoalus M/S Roopella?

 

Aloitin työt vanhalla Roopella keväällä 2014 kansimiehenä, ja aluksen päälliköksi siirryin vuotta myöhemmin. Yhdistyksen toiminnassa olen ollut tavalla ja toisella mukana jo kesästä 2013, jolloin olin Trunsössä saari-isäntänä.

 

Millainen Pidä Saaristo Siistinä ry on työpaikkana?

 

Erittäin hyvä. Työ on vastuullista ja sopivasti haastavaa. Meistä työntekijöistä pidetään hyvää huolta esimiesten taholta, ja nykyinen uudenkarhea alus sekä muu työvälineistö tarjoavat tänä päivänä hyvät edellytykset tehdä työmme parhaalla mahdollisella tavalla. 

MS RoopeRoopen jätepuristinRoopen kannella on jätepuristin, jonka ansiosta kyytiin mahtuu koko huoltoviikon aikana kerätyt jätteet.


Mitä kuuluu tavalliseen työpäivään?

 

Normaaliin työpäivääni kuuluu tietysti perustehtävämme, eli jätteiden keruu Roope-jätepisteistämme ja kelluvien septitankkien tyhjennykset. Jos en ole ajovuorossa, hoidan siirtymien välillä aluksen hallinnollisia asioita, kuten yhteydenpitoa toimistolle ja yhteistyökumppaneihin. Vastailen myös sähköposteihin ja puhelimeen.

 

Myös kaluston huolto, tarvikkeiden tilaukset, työtilaukset sekä reittisuunnittelu ovat jokapäiväistä hommaa. Saarikohteissamme vaihdamme kuulumisia veneilijöiden sekä vakituisten asukkaiden kanssa. Käytännön työn lisäksi asiakaspalvelu onkin tärkeässä roolissa.

okko septillä

Mikä on parasta työssä?

 

Oma vapaus. Merellä ollessamme me miehistö teemme työtä pitkälti itsenäisesti ja etenkin sesongin ulkopuolella pystymme suunnittelemaan reittimme keli- ja työtehtävien mukaan melko vapaasti. Sesongin aikana pyrimme kuitenkin pitämään joka viikko tiukasti saman aikataulun, jotta satamissa osataan varautua tuloomme.

 

Yksi parhaista eduista on kuitenkin alati vaihtuva toimistomaisema. Lähes koko avovesikauden liikkeellä olevana saa nauttia luonnon hienoista vivahteista alkukeväästä pitkälle syksyyn. Suosikkejani ovat isot myrskyt sekä täysin tyynet elokuun aamut ja illat. Myöskin kaikki erilaiset saaret tarjoavat aina jotain uutta löydettävää ja ihmeteltävää.

 

Kerro joku ikimuistoinen työkokemus?

 

Niitä on monia, mutta ehkä muistettavimpia ovat syysmyrskyt, jotka etenkin vanhalla aluksella liikkuessa saivat joskus melkoisia tilanteita aikaiseksi. Ehdottomasti opettavaisin juttu on ollut uuden aluksen rakennusprojekti, jossa sain olla alusta asti mukana. Vastaavanlaista tilaisuutta tuskin enää tulee, joten koitin tuolloin sisäistää viisaammilta kaiken mahdollisen opin, jonka suinkin pystyin.

 

Onko sinulla antaa veneilijöille ympäristö- tai käyttäytymisvinkkejä?

 

Pienistä jätteistä kasvaa iso kaatopaikka. Nyrkkisääntönä hyvä on muistaa, ettei mereen eikä muuhunkaan luontoon kuulu mikään ihmisen normaalielämässä tuottama asia. Sillä pärjää jo pitkälle. Pääosin sanoisin, että veneilijät ymmärtävät vastuunsa hyvin, mutta jo yhdenkin ihmisen väärä teko voi saastuttaa isonkin alueen. Oman tietouden lisääminen vaikka alan kirjallisuutta lukien tai dokumentteja katsoen on jo hyvä alku.

Okko ja jätesäkit
 

Onko sinulla joku kehitysidea liittyen Roope-palvelupisteisiin?

Toivon, että lähitulevaisuudessa pystyisimme keräämään myös muovijätteen erikseen omiin keräysastioihinsa, joista toimittaisimme sen edelleen kierrätykseen. Lisäksi kaikki kompostoituva jäte, kuten huussien ja ruokajätteiden uudelleenhyödyntäminen keräyskohteessa olisi hieno asia. Tätä kohti olemmekin jo menossa hyvää vauhtia.


Toki toivon, että jokainen meidän palveluitamme käyttävä ja vesialueet itselleen tärkeäksi kokeva henkilö olisi myös jäsenemme.

 

Mitä harrastat vapaa-ajalla?

 

Vapaa-aika rajoittuu avovesikauden aikana lähinnä viikonloppuihin, jolloin pyrin tapaamaan ystäviä sekä perhettä ja tietysti lepäämään. Mökkeily omalla saarella Lokalahdella on myös tärkeä henkireikä.

 

Varsinaisille harrastuksille on aikaa talvisin, jolloin pääosassa ovat matkailu, työväenopistojen eri kurssit sekä rimpuileminen kuntosalilla. Rakennus- ja remppaprojekteja on myös riittämiin. Ja vaikka nykyisin oma vapaa-ajan veneily on sattuneesta syystä jäänyt vähemmälle, niin muutaman puuveneen omistajana niiden kunnostelu on jatkuva harrastus. Ukulelea ja longboardia olen koittanut ottaa haltuun, mutta molemmissa homma on vielä aloittelijatasolla.

okko paljastaa nimen
Okko paljastaa uuden aluksen nimen kesäkuussa 2017. 


Lue muut miehistöesittelyt:


M/S Roopen kansimies Saana: Parasta on työ Itämeren puolesta

M/S Roopettaren miehistö: Työympäristönä kappale kauneinta Suomea

M/S Roope-Botnian kippari Göran rakastaa merta ja bluesia

 

 


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi

Ei kommentteja