Vastauksia yleisimpiin kysymyksiin

Imutyhjennysasema ei tunnu imevän, onko se rikki?

Pidä Saaristo Siistinä ry:n kelluvat imutyhjennyslaitteet tarkastetaan ja huolletaan säännöllisesti. Laite voi joskus kuitenkin vaikuttaa toimimattomalta, jos letkuun on päässyt ilmaa. Silloin pumppua voi joutua pumppaamaan hyvinkin pitkään ennen kuin se alkaa imeä. 

Ilmaa kertyy letkuun, jos edellinen käyttäjä on jättänyt letkun suuttimen auki ja siemenvesi on valunut pois. Tässä tilanteessa pumppausta voi avittaa se, että imee letkuun ensin merivettä. Myös pumppauksen lopuksi tulee aina imaista letkuun hieman merivettä ja sulkea suutin pumppauksen päätyttyä. Täältä löytyy ohjeita ja vinkkejä asemien käyttöön.

Kovalla käytöllä olevien asemien osat myös kuluvat, joka voi aiheuttaa toimintahäiriöitä. Niistä tulee ilmoittaa yhdistykselle.

Montako huoltoalusta Pidä Saaristo Siistinä ry:llä on? 

Ylläpidämme saariston ja järvialueiden siisteyttä ja huoltaa Roope-pisteitä neljällä huoltoaluksella: M/S Roopella Saaristomerellä, M/S Roope-Saimaalla Saimaalla, M/S Roopettarella Päijänteellä ja M/S Roope-Botnialla Pohjanlahdella sekä kahdella pienemmällä huoltoveneellä Pirkanmaalla ja Itäisellä Suomenlahdella. 

Minulla on mökillä rikkinäinen perämoottori/vene/rakennusjätettä/jäteöljyä tms. Tuletteko hakemaan?

Kaikilla toiminta-alueillamme huoltoalusten koko kapasiteetti on sesongin aikana sidottu valmiiksi reititettyihin tyhjennyksiin. Esimerkiksi Saaristomerellä viikon reittiin sisältyy noin kolmenkymmenen jätepisteen tyhjennys, yhdistyksemme kelluvien septityhjennysasemien huoltoa ja tyhjennystä sekä kuivakäymälöiden ylläpitoa.

Kiireisimmän kauden ulkopuolella eli keväällä ja loppusyksyllä voimme sopimuksesta hakea hankalampia jätteitä saarista. Erillisistä noudoista laskuttamme aina jätteen kuljetuksen huoltoaluksellamme, maantiekuljetuksen jatkokäsittelyyn ja jätelajista riippuvan jätteenkäsittelymaksun. Kyselyt Saaristomerellä ja Pohjanlahdella voi suunnata toimistolle numeroon p. 02 2745500 ja Järvi-Suomessa numeroon p. 015 514 648.

Lisäksi esimerkiksi Saaristomerellä ja Pohjanlahdella kunnat järjestävät vuosittain erilliskeräyksiä yhdessä yhdistyksemme kanssa. Näissä keräyksissä otetaan ilmaiseksi vastaan sähkö- ja elektroniikkaromua, metallijätettä sekä vaarallisia jätteitä. Ilmoitamme keräyksistä tiedotuskanavissamme ja lisätietoja saa oman kunnan jätehuollosta. Jätehuollon asiakaspalveluun kannattaa myös jättää ehdotuksia ensi kesän keräyspaikoista.

Paikassa X sijaitseva imutyhjennyslaite on ollut koko kesän rikki / on aina rikki.

Jos kyseessä on Roope-logolla varustettu, kelluva imutyhjennyslaite toivomme, että ongelmasta ilmoitetaan mahdollisimman pian imutyhjennyslaitteen käyttöohjeessa mainittuun puhelinnumeroon. 

Esimerkiksi Saaristomerellä Roope käy tarkistamassa kaikki PSS ry:n huollossa olevat laitteet keskimäärin kerran viikossa ja tekee korjaukset. Joskus korjaaminen kuitenkin viivästyy tuuliolosuhteiden, sairastapauksien yms. takia. Yritämme korjata tietoomme tulleet rikkinäiset laitteet niin pian kuin voimme, mutta saaristo-olosuhteissa valitettavia viivästyksiä väistämättä tulee.
 
Kiinteät, maissa sijaitsevat imutyhjennyslaiteet ovat kuntien tai satamien omistamia ja ylläpitämiä, jolloin myös huoltovastuu kuuluu näille tahoille. Rikkinäisestä laitteesta kannattaa aina ilmoittaa kyseiseen satamaan.

Kävin jätepisteessä ja näyttää siltä, ettei sitä ole tyhjennetty koko kesänä.

Huoltoaluksemme ajavat käytännössä kapasiteettinsa äärirajoilla koko sesonkipiikin. Jätehuoltoon saattaa tulla hetkellisiä katkoksia esimerkiksi aluksen toimintahäiriöiden, sairastapausten tai kovien tuuliolosuhteiden myötä. Silloin kun nämä ongelmat ketjuuntuvat, ehtivät jätepisteet valitettavasti täyttymään yli rajojen. Me tulemme kuitenkin aina kun pääsemme.

Minne hakemanne roskat päätyvät?

Jättteet päätyvät kuntien jätteenkäsittelyasemille. Esimerkiksi Saaristomeren huoltoalus M/S Roope purkaa jätekuorman pääsääntöisesti Korppooseen. Sieltä jäte ajetaan Turkuun jatkokäsittelyyn.   

Miksi kuivakäymälä haisee ja näyttää olevan täynnä?

PSS ry:n huoltamat ja/tai omistamat kuivakäymälät sijaitsevat saarissa, joissa käymälöiden käyttö kiireisimmän sesongin aikana voi olla hyvinkin vilkasta. Tähän törmää erityisesti Saaristomerellä. Hajuongelma johtuu siitä, että sesongin aikana käymälässä voi olla satojakin käyntejä vuorokauden aikana ja kompostoitumista ei tapahdu, sillä säiliöön tulee hyvin paljon nestettä, joka ei ehdi haihtua. 

Toisinaan käymälä näyttää myös täydeltä, mutta useimmiten tilaa on vielä säiliön takaosassa, johon käymälän huollosta vastaava siirtää jätökset kompostoitumaan. Kehitämme ja kunnostamme huussejamme koko ajan ja etsimme ratkaisuja ilmenneisiin ongelmiin.

Tekeekö huoltoalusten miehistö vapaaehtoistyötä?

Kaikkien PSS ry:n huoltoalusten miehistön jäsenet ovat palkattuja työntekijöitä.

Ajatteko aina yöksi kotiin?

Huoltoalukset kiertävät jätehuoltokierroksensa maanantaista perjantaihin. Sen jälkeen esimerkiksi Saimaan huoltoalus M/S Roope-Saimaa palaa kotisatamaansa Savonlinnaan. Työpäivinä yöksi jäädään laitureihin, jotka parhaiten sopivat reittisuunnitelmaan.

Saavatko kaikki käyttää Roope-palveluita?

Kaikki PSS ry:n ylläpitämät Roope-palvelut, septit, jätepisteet ja huussit ovat ensisijaisesti tarkoitettu yhdistyksemme jäsenille ja jäsenmaksujen turvin pystymme ylläpitämään ja kehittämään palveluitamme. 

Niinpä toivommekin, että kaikki yhdistyksen tarjoamia palveluita käyttävät vesilläliikkujat ovat jäseniämme. Jos et vielä ole jäsen, voit liittyä täällä. Tervetuloa jäseneksi!