rss Ajankohtaista

Turussa mitataan joessa kulkevan roskan määrää

Merien roskaantuminen on maailmanlaajuisesti kasvava ongelma, jolta Itämerikään ei ole välttynyt. Nyt tutkijoiden huomio on erityisesti mereen päätyvien roskien lähteissä ja reiteissä. Pidä Saaristo Siistinä ry (PSS ry), Turun kaupunki ja Suomen ympäristökeskus (SYKE) mittaavat 25.–30.7. Turun Aurajoessa kulkevan roskan määrää jokeen asennettavilla keräimillä. Mittaukset ovat osa Itämerta ympäröivien maiden yhteistä BLASTIC-hanketta.


Tutkimukset ovat osoittaneet, että jopa 80 % meriin päätyvästä roskasta on peräisin maalla sijaitsevista lähteistä ja koostuu suurimmaksi osaksi muovituotteista, kuten esimerkiksi erilaisista pakkausmateriaaleista. Vuonna 2016 käynnistynyt EU-rahoituksen saanut Suomen, Ruotsin, Viron ja Latvian yhteinen BLASTIC-hanke selvittää, mistä ja miten kaupunkialueiden muovijäte kulkeutuu Itämereen meriroskaksi.


25.7. Turun Aurajokeen asennetaan yksi puomi joen yläjuoksulle ja toinen alajuoksulle Teatterisillan viereen. Suomessa nyt toteutettavan seurannan lisäksi BLASTIC-hankkeessa toteutetaan vastaavanlaisia seurantamittauksia myös hankkeen muissa maissa. Näiden pilottitutkimusten tarkoituksena on seurata ja mitata joen mukana kulkevaa roskan määrää ja laatua sekä selvittää tärkeimpiä roskaantumisen syitä ja lähteitä.


– Seurantaviikko ajoittuu samalle viikolle Turussa vuosittain järjestettävän kaupunkifestivaalin Down By The Laiturin kanssa, josta saammekin hyvää dataa myös siitä, miten kesätapahtumat vaikuttavat jokien roskakuormitukseen, kertoo SYKEn erikoistutkija Outi Setälä.


– Yksi seurannan tavoitteista on kiinnittää kansalaisten huomio aiheeseen, kun joessa näkyvien puomien lisäksi rantaan asennetaan hankkeesta kertovat infotaulut, kertoo Pidä Saaristo Siistinä ry:n projektipäällikkö Anna von Zweygbergk.


Medialle tätä ajankohtaista aihetta ja nyt käytettäviä seurantamenetelmiä esitellään keskiviikkona 26. heinäkuuta klo 09.30 Virastotalon Halonen-kokoustilassa (Itsenäisyyden aukio 2), josta siirrytään mittauspaikalle Aurajoen rantaan.


Lisätietoa:

Anna von Zweygbergk
projektipäällikkö
Pidä Saaristo Siistinä ry
p. +358 40 458 9156
anna.zweygbergk@pssry.fi


Palaa otsikoihinPoutapilvi web design - P4