rss Ajankohtaista

21.9.2017 11.05

100 puhdasta rantaa Suomelle -tavoite täyttyi

Pidä Saaristo Siistinä ry:n Siisti Biitsi -kampanjan tavoitteena oli tänä vuonna lahjoittaa 100-vuotiaalle Suomelle 100 puhdasta rantaa. Tavoite on nyt täyttynyt, ja tähän mennessä ympäri Suomea on siivottu 102 rantaa.


Siisti Biitsi -rantojen siivouskampanja järjestettiin tänä vuonna neljättä kertaa. Kampanja aloitettiin huhtikuun lopussa käynnistyneellä viikon mittaisella Rantojen siivousaallolla, joka järjestettiin yhteistyössä Turun ja Helsingin kaupunkien Itämerihaasteen kanssa. Viikko päättyi Pohjoismaiden yhteiseen Nordic Coastal Clean-up Day -tapahtumaan, joka ulotti talkoot Islantiin asti.


Kesän jälkeen Siisti Biitsi huipentui viime viikolla superviikkoon, jonka aikana siivottiin rantoja syyskuntoon yhteistyössä eri tahojen kanssa. PSS ry:n pääyhteistyökumppani Wärtsilä järjesti talkoot Turussa, Helsingissä ja Vaasassa. 


Kansainvälisenä Coastal Clean up -päivänä 16.9. järjestettiin Helsingissä isot talkoot kirpputoritempauksistaan parhaiten tunnetun Siivouspäivä-yhteisön sekä Helsingin kaupungin kanssa.


Siivottuja talkoorantoja löytyy eri puolilta Suomea, myös sisävesiltä. Pohjoisin kohde on Kalajoella, itäisin rannikolla Haminassa ja sisävesillä Lappeenrannassa. Eteläisin talkooranta sijaitsee Hangossa.


- Tavoitteen saavuttaminen oli todella hieno uutinen. Yhteistyökuviot ovat tuoneet kampanjalle ja roskaantumisen ehkäisylle hienoa näkyvyyttä niin Suomessa kuin pohjoismaisella tasolla. Kiitos tavoitteen saavuttamisesta kuuluu kaikille niille sadoille aktiivisille vapaaehtoisille, jotka ovat lähteneet mukaan Siisti Biitsiin, PSS ry:n projektipäällikkö Anna von Zweygbergk kiittää.

Muovia ja tumppeja

Siisti Biitsin aikana kerätään myös tietoa rannoilta löytyneistä roskista kampanjan nettisivuilta löytyvän roskalomakkeen avulla. Lopulliset tulokset tämän vuoden osalta julkaistaan vuoden 2018 alussa, mutta roskalöydösten on nyt jo havaittu noudattelevan viime vuosien tuloksia.


-  Aikaisempien kampanjavuosien aikana kerätyistä roskista on noin 70 prosenttia ollut muovia ja tumppeja. Rannoilla oleva roskan on arvioitu päätyvän sinne 80 prosenttisesti maalähteistä. Toivommekin, että Siisti Biitsi toimii konkreettisen siivoustapahtuman lisäksi kansalaisia herättelevänä kampanjana. Jokainen voi vaikuttaa vesistöjen roskaantumistilanteeseen omilla toimillaan, Anna von Zweygbergk painottaa.


Vaikka tämän vuoden tavoite on saavutettu, on Siisti Biitsi -kampanja edelleen käynnissä, ja siihen voi osallistua kuka tahansa siivoamalla valitsemallaan rannalla. Ohjeet löytyvät www.siistibiitsi.fiPalaa otsikoihinPoutapilvi web design - P4