rss Ajankohtaista

31.10.2017 14.56

Kuukauden suosittelija: Upeat retkisatamapalvelut tekivät vaikutuksen

Petri Pihko liittyi PSS ry:n jäseneksi melontaharrastuksen myötä. Saimaan retkisatamaverkosto saa häneltä kiitosta.


Jyväskyläläinen Petri Pihko on suhteellisen tuore meloja. Harrastus alkoi kesällä 2016, mutta siitä huolimatta hän on ehtinyt tehdä kahden kauden aikana jo 15 yön yli kestävää melontaretkeä ja lisäksi päiväretkiä. Petri Pihkon retkeilyinnostus syttyi, kun hän tutustui Retkipaikka.fi-sivustoon. Hän alkoi miettiä, miten pääsisi Saimaan upeisiin retkikohteisiin ilman omaa venettä.

 

- En halunnut moottorivenettä enkä venepaikkaa, vaan lopulta päädyin ilmatäytteiseen kanoottiin, joka sopii sisävesille erittäin hyvin. Suomessa ne eivät ole vielä kovin yleisiä toisin kuin esimerkiksi Itävallassa, Saksassa ja Pohjois-Amerikassa. Ilmatäytteinen kanootti on kätevä, sillä se menee pieneen tilaan ja sitä voi kantaa. Sen kuljettamiseen ei tarvita traileria tai autoon kattotelineitä. Sillä myös pääsee vesille lähes mistä vain, Petri Pihko kertoo.


Petri Pihko melomassa

Ilmatäytteistä kanoottia melotaan kajakkimelalla, mutta muutoin se käyttäytyy kanootin tavoin. Kanootti on vakaa ja se sopii hyvin aloittelijalle. Puhkeamista ei tarvitse pelätä pohjan tuplarakenteen ansiosta.

 

- Avomerelle ilmatäytteinen kanootti ei sovi hirveän hyvin, koska sillä ei pääse kovalla tuulella etenemään turvallisesti. Saimaalla se on erittäin käyttökelpoinen, sillä tuulet ovat heikompia ranta on koko ajan suhteellisen lähellä.

Hyvä rantautumispaikka on tärkeä

Petri Pihko on melonut muun muassa Linnansaaren kansallispuistossa, Kolovedellä, Etelä-Konnevedellä sekä Saimaalla Luonterilla ja Lietvedellä. Välillä hän meloo yksin, mutta enimmäkseen hänellä on matkaseuraa mukana. Myös Petri Pihkon lapset viihtyvät kanootissa maisemia katselle. Lempipaikkojakin on jo ehtinyt syntyä.

 

- Kolovesi ja Luonteri nousevat yli muiden. Kolovesi on melojan paratiisi, sillä siellä on moottorivenekielto. Luonterin ja sen jälkeen avautuvan Lietveden maisemat ovat upeat ja sieltä löytyvät myös hienot palvelut. Olen aika paljon halunnut käydä uusissa paikoissa, mutta Vartiosaareen ja Makutsaareen haluan uudestaan.

 

Petri Pihkolle on muodostunut jo käsitys hyvästä rantautumispaikasta melojan kannalta. Sen voisi tiivistää kolmeen asiaan: laituriin, tulipaikkaan ja kuiviin puihin.

 

- Laituri on melonnassa tärkeä, sillä kajakkia ei halua hangata rantakivikkoon eikä varsinkaan myöhään syksyllä ole kiva kahlata kylmässä vedessä. Suuremmissa laitureissa olisi hyvä olla pieni madallus melojia varten, Petri Pihko toteaa.

 

Saunaa Petri Pihko arvostaa myös. Hän on saunonut PSS ry:n jäsensaunoissa ja toivoisi niitä olevan enemmänkin. Kiitosta saavat myös kuivat polttopuut ja tuulensuojat, kuten kodat ja laavut, joiden suojassa voi evästää. Satamanpitäjille hänellä on kehitysehdotus.


- Lähtöpaikkoja on melojille harmillisen vähän. Olisi hienoa, jos satamienpitäjät kehittäisivät tätä puolta. Käytännössä tarvittaisiin vain mahdollisuus jättää auto parkkiin ja laskupaikka kanootille tai kajakille, Petri Pihko pohtii.

 

Älä jätä roskia

 

Petri Pihko liittyi tänä vuonna myös Pidä Saaristo Siistinä ry:n jäseneksi. Hän vaikuttui Saimaan rekisatamien palvelutasosta ja verkoston laajuudesta. Retkisatamat ovat Saimaan virkistysalueyhdistyksen omistamia ja niiden huollosta ja ylläpidosta vastaa PSS ry.

 

- Erityisesti Vartiosaari teki meihin vaikutuksen. Siellä on iso laituri, tilava grillikota, toinen tulipaikka upealla kalliolla Luonterin selän puolella, pieni puuvaja, huussi ja tietenkin rikkumaton luonnon rauha, Petri Pihko kuvailee.

vartiosaari
Vartiosaaren kota
Ilta Vartiosaaressa

Saimaa on ainutlaatuinen retkikohde jopa maailman mittakaavassa. Saimaan veden sanotaan olevan juomakelpoista. Petri Pihko ei ehkä vettä joisi sellaisenaan, mutta ruoanlaittoon hän sanoo sen soveltuvan hyvin. Ainutlaatuisen ympäristön hän soisi säilyvän puhtaana, ja hän kannustaa retkeilijöitä kiinnittämään huomiota omaan toimintaansa.

 

- Valitettavasti retkisatamista löytyy roskia, ja tuntuu siltä, että mitä lähempänä asutusta retkipaikka sijaitsee, sitä enemmän roskia on jätetty ympäristöön. Saimaastakin on löytynyt mikromuovia, joten kehottaisin ihmisiä välttämään roskaamista kaikin keinoin, Petri Pihko painottaa.


Kuvat: Petri Pihko


Palaa otsikoihinPoutapilvi web design - P4